AZ AKADÉMIA BEMUTATÁSA

A Sándor Károly Labdarúgó Akadémia Magyarország egyik legmodernebb futballakadémiájaként az Új Hidegkuti Nándor Stadion közvetlen közelségében található a józsefvárosi pályaudvar egykori, ezt megelőzően hosszabb ideje kihasználatlan területén.

Az akadémia alapításától, 2001-től Agárdon, egy ősfás parkban fekvő kastélyban és annak közelében működött, majd 2019-től Budapestre költözött, 2023 májusában pedig birtokba vette az új létesítményt.

A Sándor Károly Labdarúgó Akadémia létesítményeiről bővebben ide kattintva olvashat!

SIKEREK

Az SKLA a 2001-es indulás óta eltelt időszakban egyértelműen vezető szerepet vívott ki az utánpótlás-nevelés terén és magas szintű játékosképzést biztosított egészen a professzionális szintig. Az akadémiai munka 2008-ban csúcsosodott ki a felnőtt csapatunk bajnoki címével. A csapat keretét alkotó huszonöt főből ugyanis húszan az akadémiáról kerültek ki. Érdekesség, hogy az év folyamán a bajnoki mérkőzések zömén kilenc saját nevelésű játékossal állt ki együttesünk.

Mindemellett akadémiánk nemcsak az MTK Budapest, de az egész magyar labdarúgás számára nevelt profi labdarúgókat. Az MTK-sok közül az elmúlt 20 évben több mint 250-en mutatkoztak be különböző korosztályos utánpótlás-válogatottakban; 120-nál is többen léptek pályára az NB I-ben; 50 fölött van azoknak a száma, akik külföldön szerződést harcoltak ki maguknak (mások mellett olyan együtteseknél, mint a Liverpool FC, az FC Internazionale, a Manchester City FC, az RSC Anderlecht, az RB Leipzig, a Red Bull Salzburg, a Real Zaragoza, a Genoa CFC vagy épp az Olympiacos PFC) és immáron két tucatnyinál is több labdarúgónk szerepelt a felnőtt magyar válogatottban is - az ő neveiket a debütálásuk dátumával együtt fiatal tehetségeink a létesítmény oldalán napról napra olvashatják, ezzel is motiválva őket arra, hogy a nagy elődök nyomdokaiba lépjenek.

Az akadémiáról kikerülő játékosok folyamatosan épülnek be az MTK Budapest felnőtt csapatába, illetve külföldre vagy más NB I-es, NB II-es klubokhoz szerződnek.

AZ "MTK DNS"

Az MTK mai futballjának gyökerei az 1910-es évekig, a klub korábbi edzőjének, Jimmy Hogannek munkásságához nyúlnak vissza.

Hogan Angliából Hollandián és Ausztrián át érkezett a klub elnöke, Brüll Alfréd közreműködésével az MTK-hoz, és sorozatban három bajnoki címet (1916-1917, 1917-1918, 1918-1919) nyert csapatával.

Hogan az akkor Angliában uralkodó „kick and rush” (rúgd és fuss) helyett a skót „passing game”-et (passzolós játék) helyezte előtérbe, majd fejlesztette tovább az MTK-nál. A sok improvizációra, cselezésre és lapos passzokra épülő játéka meglepte Európa futballközegét. Nem véletlenül emlegették akkor az MTK-t Európa három legerősebb csapata között, hiszen a legyőzöttek közt olyan klubok nevei szerepeltek, mint a Real Madrid vagy a Bayern München. Hogan edzésmódszereiről sokat elárul, hogy a Fulham játékosai teljesen szokatlannak találták őket. Hogy pontosan mit? Túl sokszor használta a labdát az edzések folyamán!

És hogy mennyire volt ő a kor kiemelkedő edzőegyénisége, arról álljon itt pár mondat.1953-ban, az aranycsapat 6:3-as győzelme után az MLSZ elnöke, Barcs Sándor így fogalmazott:
„Mindent, amit erről a sportágról tudunk, Jimmy Hogantől tanultuk.”

Sebes Gusztáv pedig ezt mondta:
„Úgy futballoztunk, ahogy Jimmy Hogan tanított bennünket. Ha labdarúgásunk történetét egyszer megírják, abban a műben az ő nevének arany betűkkel kell szerepelnie.”

Egy spanyol forrás a futball fejlődésének családfáját Jimmy Hogantől eredezteti.

AZ MTK-STÍLUS EVOLÚCIÓJA

Természetesen az MTK-stílus is csiszolódik, formálódik, de az alapjai állandóak. Jimmy Hogan megfogalmazása miatt sokáig passzolós focinak nevezték, az "újkorban" jellemzően lapos passzos, majd rövidpasszos játékként jellemezték játékunkat és képzésünket. Mi ma leginkább tudatos, kezdeményező játéképítésnek nevezzük játékunkat, de természetesen a „passzolós foci” vagy a „labdabirtoklásra való törekvés” továbbra is az egyik fő eleme ennek. Képzésünket kérdezz-felelek játékként jellemezzük, miszerint az ellenfél és a játékhelyzetek által feltett kérdésekre kell a játékosoknak az edzők segítségével, de lehetőleg önállóan megadniuk a választ a korábban tanultak alapján - így kívánjuk őket önálló és bátor játékra nevelni. A játékosok az évek során a képzéssel magukba szívják a játékstílust, így kialakítva a belső igényt erre a fajta futballra. A legfontosabb, hogy a játékosok tudják, hogy a fejlődés az eredmény.

Egyszer egy rivális akadémia alapítója azt mondta, azért különleges az MTK akadémiája, mert:
„Ha nincs fölírva a csapat neve a mezre, és messziről nézem a játékot, akkor is tudom, hogy ott az MTK játszik.”