HÍREK

„Az MTK mindig is különleges klub volt."

2017-12-23

„Az MTK mindig is különleges klub volt."

Az akadémiai szekció vezetője értékelte az őszi idényt.

– Hogyan értékeled az akadémia teljesítményét?

– A játékosok sokat fejlődtek és az eredmények is kisimultak a végére. Persze a tegnappal mindig kicsit elégedetlen vagyok, mert úgy érzem, ma már jobban csinálnám. Ami nagy pozitívum, hogy amikor valami nem ment rendben, mindig megtaláltuk, hogy hogyan lehetünk jobbak.

– Mennyire sikerült feljebb adni játékosokat akár meccsre, akár edzésre?

– Az U16-os csapatunkban van két állandó kezdőjátékos a fiatalabb korosztályból, de másokat is kipróbáltunk már, az U17-es együttesben három fiatalabb játékos játszik folyamatosan. Az U19 viszont már nagy ugrás, hiszen ott két korosztály versenyez, és mi amúgy is U18-as csapattal állunk ki nagyrészt, így őket nem kell tovább fiatalítani. Az év végi edzőmérkőzéseken viszont több U17-es illetve U16-os korosztályú játékos is szerepet kapott az U19-es csapatban.

– A meccsek mellett edzéseken is rendszeresen vannak, akik feljebb lépnek, de ilyen estekben a képzést is figyelembe kell venni, mert van, hogy a korosztályok eltérő edzésmunkát végeznek, és ilyenkor fontosabb, hogy a nekik megfelelő ritmusban dolgozzanak a játékosok.

– Egyes csapatokkal külön-külön, mennyire vagy elégedett, mennyire kaptátok azt, amit vártatok?

– Az U19 szépen szerepel. Mondhatjuk azt, hogy kicsit várakozáson felül, és nem csak azért mert változó keret áll rendelkezésünkre, hanem mert vannak játékosok, akik jobban teljesítenek, mint amire előzetesen számítottunk. Szemmel láthatóan élvezik Salkovics Gábor munkastílusát, és ez meglátszik a meccseken. Volt, aki szerződést kapott a klubtól, volt aki a felnőttel edzhetett, és volt, aki próbajátékra utazhatott a TOP5 bajnokság egyikébe. Ez nyilván nem véletlen. Persze a sikerek meg is zavarják a fejeket, ezt néha kezelni kell.

– Nagyon rosszul kezdtük az évet az U17-es csapattal, ennek több oka is volt, aztán a bajnokság közepén rendeztük sorainkat, és összekapták magukat a srácok, majd szép sorozatot produkáltak. Egyénileg folyamatos a fejlődés, nyilván eltérő mértékben. Jó látni, hogy ki miben lépett előre, hiszen ez a legfontosabb visszajelzés nekünk, edzőknek.

– Az U16 várakozáson alul szerepelt. Azt tudtuk, hogy ha négy játékost kiveszünk a csapatból, akkor gyengébb eredményeket fogunk produkálni, de azt nem gondoltuk, hogy ez a játékon is ennyire meglátszik majd. Nagyon kevés volt a jó teljesítmény, kevés volt az akaraterő, nem volt egység. Voltak persze jó húsz percek, néha félidők, sőt néha jó meccsek is, ám ez kevés. Viszont itt is előremutató, hogy a végére felvillant némi fény. Itt a legfontosabb, hogy egy év alatt kiderüljön, ki az aki kellően fejlődőképes.

– Mi a kitűzött cél a második félévre?

– Egy cél lebeg előttünk a játékosképzés. Tudjuk, hogy kinél kell a helyezkedést helyretenni, kinek kell a rúgótechnikájával foglalkozni, kinél kell mentálisan előrelépni, és kinek kell fizikálisan fejlődnie. Ezen dolgozunk folyamatosan. Emellett sok minden szerepel még a céljaink közt, például minden mérkőzést meg akarunk nyerni!

– Ha konkrétan a bajnokságot nézzük, akkor a tavalyi évből kiindulva megtanultuk, hogy sosem lehet nyugodt az ember. Olyan kiváló csapatok küzdöttek a kiesés ellen, mint az Illés Akadémia vagy a Debrecen. Az alacsony bajnoki létszám és a kiesés miatt nagyjából úgy nézett ki a bajnokság, hogy három csapat ment a bajnoki címért, öt pedig menekült a kiesés elől. Emiatt aztán nőtt a stressz, és szépen mindenki védekező célfutballra rendezkedett be. Ezt szeretnénk idén is elkerülni.

– Több játékos, akivel korábban együtt dolgoztál, bemutatkozhatott az első csapatban idén is. Milyen edzőként megélni, hogy beérik a befektetett munka?

– Röviden válaszolva nagyon jó! Nagyon szurkolok nekik! A jelenlegi keretből 14 játékosnak voltam az edzője, és másik háromnak csak azért nem, mert épp elkerültük egymást korosztályban. De nem azért örülök ennek, mert azt hiszem, hogy mekkora eredmény, hogy ilyen játékosokat neveltem. Egyrészt nem én neveltem őket ilyen játékossá, hiszen a legmeghatározóbb összetevő maga a játékos – aki vagy tehetséges, vagy nem, vagy szorgalmas, vagy nem –, másrészt mindegyiknek volt még nagyjából húsz másik edzője, akikkel közös a siker és a felelősség egyaránt. Az idősebbeknek azért örülök, mert hazahívta őket a klub, és ők hazatértek, hogy segítsenek. A fiatalabbaknak azért örülök, mert megtehetik első lépéseiket. A felnőtt közeg komoly vízválasztó, és majd ki-ki tehetségének, szorgalmának és szerencséjének megfelelően eljuthat a saját szintjére.

– Idén is kapott már akadémista profi szerződést, ez nem feltétlen jellemző idehaza...

– Az MTK mindig is különleges klub volt. Többek közt azért, mert mi a saját értékeinkre építünk elsősorban. Amikor a Barcelona felállt 11 saját nevelésű játékossal, akkor mi egy teljes idényt játszottunk végig hol 9, hol pedig 10 saját nevelésűvel. Az, hogy van, aki már ifi korában profi szerződést kap, az nem csak számukra, hanem a többiek számára is inspiráló kell legyen.

– Várható-e, hogy új játékosokat adtok az első két csapatba idén?

– Ezen dolgozunk, de nem csak tőlünk függ. Az NB III-ban is vannak még nagyon tehetséges játékosok. Sok minden kell ahhoz, hogy valaki odakerüljön az első csapathoz. Nem siettetünk semmit. Ez jól működő rendszer, így akinek oda kell kerülnie, az oda is fog.

– Milyen az együttműködés a többi korosztály edzőivel?

– Ahogy említettem ez jól működő rendszer. Elég sokat beszélgetünk a játékosokról, a vezetőség is tisztában van az értékeinkkel, így gördülékenyen megy a játékosok áramlása bármely irányba. 

– Üzensz valamit a játékosoknak, kollégáknak?

– Boldog ünnepeket kívánok mindenkinek, aki az egész év folyamán érdeklődéssel kísérte végig tevékenységünket. Ne feledjük a foci csak egy szelete az életünknek, vannak még ennél is fontosabb dolgok!

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-27 12:00 Debrecen-Pallag, Debreceni Labdarúgó Akadémia Edzőközpont

DVSC U14

VS

MTK U14

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok