HÍREK

„Olyan éles váltások történtek, amelyek nagy hatással lesznek az MTK utánpótlás-nevelésére” - Interjú Salkovics Gáborral

2020-01-27

„Olyan éles váltások történtek, amelyek nagy hatással lesznek az MTK utánpótlás-nevelésére” - Interjú Salkovics Gáborral

Évértékelő interjúsorozatunkat Salkovics Gáborral folytatjuk, aki az utánpótlással kapcsolatos fejleményekről beszélt részletesen.

A 2019-es naptári év eseménydús volt az MTK Budapest utánpótlásában. Az U19-es együttesünk bajnok lett, az akadémiáról kikerült fiatalok közül többen már a felnőtteknél bizonyítanak vagy külföldi klubhoz tudtak igazolni, de jelentős stratégiai és egyéb jellegű változások - költözés Agárdról - is jellemezték klubunk hátországának mindennapjait. Salkovics Gábor utánpótlás-igazgatóval értékeltük a tavalyi év történéseit, a szakember részletesen beszél a legfontosabb változásokról is.

2019-ben jelentős sikerek és változások is történtek az utánpótlásunkban. Lehet egységesen értékelni a tavaszi és az őszi félévet?

- Annyira éles váltások történtek nyáron, hogy mindenképpen érdemes kettéválasztani az év első és második felét. A tavaszi idény legnagyobb pozitívuma egyértelműen az U19-es együttes bajnoki címe, a csapat magabiztosan szerezte meg azt az aranyérmet, amelyet a szezon előtt célként tűzött ki - és ezt ki is mondta - a klub szakmai vezetése. A jó szereplés legnagyobb hozadéka azonban az, hogy a csapatból többen is felkerültek a felnőtt együtteshez nyáron, köztük olyanok, akik még bőven játszhatnának koruk alapján a korosztályos együttesekben, hiszen tavaly is fiatalabbként szerepeltek a 19 évesek között. Az igazi öröm az, hogy a felkerült játékosok nem csak kiegészítő emberként tagjai a listavezető első csapat keretének, hanem többen is olyan teljesítményt nyújtottak, amivel alapemberré léptek elő. Számomra valahol szimbolikus a mostani keretnél, hogy az MTK legelső és "legutóbbi" akadémiai korosztálya is képviselteti magát abban, hiszen Kanta József ugyanúgy értékes tagja a csapatnak, mint mondjuk a 17 éves Kata Mihály. A tavalyi idény lezárásaként még érdemes elmondani, hogy több együttesünk is dobogón, vagy annak közelében zárt, azaz eredményesség szempontjából jónak mondható a 2019 nyarán véget ért idény. Onnantól azonban éles váltás történt több területen, rengeteg olyan fejleménnyel, amire érdemes bővebben kitérni, hogy szurkolóink is jobban átlássák azokat a folyamatokat, amik reményeink szerint alaposan meghatározzák majd a klub utánpótlás nevelésének következő 5-10 évét. 

Melyek ezek?

- Több fontos dolog történt, vegyük ezeket sorba. Nagy jelentőségű, hogy az MTK Budapest tulajdonosi köre lehetővé tette azt, hogy minden egyes korosztálynál ideális szintűre tudtuk bővíteni az edzői stábokat, ami jelentősen javíthatja a napi szakmai munka sikerességét. Nyugodtan kijelenthető, hogy ennyi edző még nem dolgozhatott a fiatal játékosok mellett az MTK utánpótlásában, mint most, ezért köszönet jár az MTK Budapest tulajdonosának, és az ehhez támogatást nyújtó EMMI-nek is. 

Milyen további változások történtek?

- A klub utánpótlásának teljes spektrumát nézve jelentős váltás, hogy teljesen a saját kezünkbe vettük az utánpótlásunkat! Korábban az U12 alatt az MTK-nak nem voltak csapatai, a gyerekeket mindig külső partnerektől kaptuk, ám mostanra előállt az a szerencsés helyzet, hogy a 6 évesektől kezdve a 19 évesekig egységesen képezhetünk mindenkit, ugyanazon elvek alapján, ugyanabban a városban, tökéletesen összehangolva az egyes korosztályok munkáját. Már kezdjük érezni az előnyét ennek, ez pedig annak is köszönhető, hogy az egyes korosztályok mellett dolgozó szakemberek értik, milyen elvek mentén szeretnénk felépíteni a játékunkat és a játékosainkat. Meggyőződésem, hogy ennek egyenes hozama lesz majd az eredményesebb szereplés is. Sok energiát és forrást invesztáltunk ebbe, ám ez egy időigényes folyamat, hiszen a mostani 6-7 évesek csak közel egy évtized múlva kerülnek majd a kiemelt akadémiai korosztályokhoz, de ezt a nagyon fontos lépést már most meg kellett tennünk, mert hosszútávra is tervezni kell. Hiszek abban, hogy a következő években jobban képzett gyerekek csatlakozhatnak majd például az U15-ös, U16-os , U17-es csapatainkhoz. 

Talán érthető, hogy a szurkolói lélektan viszont olyan, hogy a jelent figyeli, még az utánpótlásban is, és inkább az aktuális tabellát böngészgeti, ahol pedig találhatnak a tavaly tavaszinál gyengébb szerepléseket is. Ki lehet ezekből indulni?

- Mi korábban tettünk olyan javaslatokat, hogy mondjuk három-öt év mutatói alapján rangsoroljanak klubokat, hiszen ez mutat egy átfogó képet egy akadémia munkájáról. Mi is láttuk, hogy a kieséstől való félelem sok helyen kontraproduktivitást váltott ki, a csapatok inkább bent akartak maradni a támogatások miatt, háttérbe szorult a képzés. Erre csak azért térek ki, mert egy fontos szempont meghatározta a nyári irányváltásunkat: ebben a szezonban nincs kiesés és feljutás. Mi azt kértük az edzőinktől, hogy engedjék el az eredmény hajszolását, ezt az egy évet arra használják fel, hogy építsük a jövőt. Nyártól ugyanis már újra lesz kieséses rendszer, és arra a helyzetre szeretnénk szakmailag a lehető legjobban felkészülni. Ne szépítsük: nem a miénk a legeredményesebb UP-klub az elmúlt fél év tabelláit elnézve, de mi vagyunk talán az egyetlen klub, amelyik felvállalja azt a nyílt, kockázatokkal teli játékot, amely megítélésünk szerint alkalmasabb arra, hogy az egyén a legtöbbet fejlődjön. Nem kérjük természetesen a gyerekektől, hogy ne nyerjék meg a meccseket, mi is szeretnénk győzni, de ennél hangsúlyosabb az, hogy mindenkiből kihozzuk azt, ami benne van. Kifejezetten kérjük, hogy vállaljanak fel olyan szituációkat, amelyek kockázatosak, mert ez is egy fontos eleme annak, hogy az egyén éles helyzetben fejlődjön, nem baj, ha időnként a játékosok "belehibáznak" egy-egy szituációba, ebből fognak tanulni. Amikor tehát a tabellákat böngészik, akkor érdemes ezeket a szempontokat is figyelembe venni. A teljes edzésvezetést az egyén maximális fejlődésének rendeljük alá, ez a gondolkodásmód pedig teljesen más edzői habitust és edzéskultúrát igényel, ahol a legutolsó helyen van az eredményesség, az első helyen pedig az önálló tanulás lehetősége, amelyhez a kereteket az edzők adják meg. Itt érvényesül a Smartfootball hatása, a szekcióvezetők és az edzők úgy lettek kiválasztva, hogy ehhez a módszertanhoz passzoljanak. Vannak akik Katalóniában tanulták ezt meg, van, aki a hazai smartfutball képzésen. 

Ha a teljes magyar utánpótlás helyzetét nézzük, hol helyezkedik el most ebben az MTK?

- Érzékeljük, hogy óriási a konkurencia. Mostanra mindenhol kiterjedt már a scout hálózat, így ha valahol felbukkan egy tehetség, akkor az szinte mindenki látókörébe belekerül. Érzékeljük azt is, hogy emiatt is nagy az ígérgetés a piacon, mindenki próbálja megszerezni a legjobbakat. Mi egy dologgal a többiek előtt járunk. Amit ígérünk, azt be is tartjuk: ez az a klub, ahol egy fiatal játékos megkapja az esélyt a bizonyításra, akár az első csapatnál is - erre az elmúlt fél év kiváló példa. Az MTK tulajdonosa és sportigazgatója olyan beállítottságú, hogy ha valaki viszont már 16-18 évesen úgy érzi, hogy inkább külföld felé venné az irányt - akár szerintünk idejekorán is -, akkor abban is igyekszünk partnerek lenni. Abban az ideális helyzetben vagyunk, hogy a felnőtt együttes élén olyan szakember áll, aki nem csak beszél a fiatal játékosok fejlesztéséről és fontosságáról, hanem be is meri őket tenni a csapatba. Ha kimondjuk, hogy az utánpótlás nevelés célja, hogy egy tehetséges gyerek eljusson a profi labdarúgásig, a felnőtt futballig, akkor anélkül, hogy a többi klubbal foglalkoznánk, azt is kimondhatjuk, hogy az MTK az a klub, ahol az elmúlt éveket végig nézve erre a legtöbb az esély.

A Sándor Károly Akadémia Agárdról való "elköltözése" sokakban egyfajta bizonytalanságként csapódott le. Van erre okuk a drukkereknek?

- Az akadémiai költözés leginkább beiskolázási és logisztikai kérdés volt. Az U19-es csapat már egy éve Budapesten készült, a nyári költözés két korosztályt érintett, az U16-os és U17-es csapatot, amelyek szintén a fővárosba kerültek. Természetesen ez nem lehetett zökkenőmentes, és messze vagyunk még az ideális állapotoktól, de elmondhatjuk, hogy napról napra jobb körülmények között dolgozhatnak a fiataljaink. Mozgalmas őszön vagyunk túl, sok helyen edzettünk, így ezúton is megköszönjük a szülők és gyerekek türelmét és hozzáállását, bízunk abban, hogy szeptembertől megszűnnek ezek a nehézségek. Reményeink szerint az akadémiai beruházás hamarosan elindul és a viszonylag közeli jövőben a csapatok birtokba tudják venni a pályákat. Amit erről tudni érdemes: a Salgótarjáni úton és a Lantos Mihály sportközpontban is átalakítások lesznek. A Salgótarjáni úton tavasszal két műfüves pálya is épül és a Lantos Mihály sportközpontba is tervezünk egy műfüves pályát, így a következő téli szezonban már saját pályafelülettel tudjuk kiszolgálni az összes korosztályunkat. 

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-03-29 12:15 UTE ATLÉTIKAI STADION

UTE U12

VS

MTK U12

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok