HÍREK

Az Alkmaar magyar kapusedzője szerint az Ajax Hollandiában is más szintet képvisel

2023-02-05

Az Alkmaar magyar kapusedzője szerint az Ajax Hollandiában is más szintet képvisel

A Hollandiában dolgozó Szénási Béla szerint a papírforma az Ajax egyértelmű győzelmét ígéri, de bízik a magyar helytállásban.

Az 1984-es születésű Szénási Béla Székesfehérváron nevelkedett és 20 éves koráig az FC Fehérvár labdarúgója volt, majd rövid felcsúti időszak után felhagyott profi pályafutásával és kisebb (civil) kitérőt követően kapusedzősködésbe fogott. Jelenleg is az U14-es holland utánpótlás-válogatott kapusedzője, 2018 óta pedig az AZ Alkmaar alkalmazásában áll - annak a csapaténak, amely klubunkhoz hasonlóan szintén megérte az ifi BL rájátszáskörét és Eintracht Frankfurt elleni összecsapására készül. A trénert az Ajax elleni párharcunkat megelőzően kérdeztük az erőviszonyokról.

Pontosan melyik korosztályokkal foglalkozik most az AZ Alkmaarnál?

- Az utánpótlás kapusokért vagyok felelős egészen az U11-től az U23-ig. Az U14-től kezdődően felfelé személyesen én foglalkozom minden hálóőrünkkel, sőt néha még az első csapatnál is besegítek, ott voltam például a felnőttek edzőtáborában is. A klubnál kifejezetten nagy figyelmet szentelünk a tehetségek kinevelésének, mondhatni, hogy ez a profilunk. Az elmúlt években sok pénz folyt be hozzánk játékoseladásokból, a nagyobb transzfereink között ott van Koopmeiners, aki az Atalantába szerződött, Stengs, aki a Nice-be vagy éppen Boadu, aki a Monacóba. Az Ajaxnak is adtunk el játékost, Owen Wijndal igazolt tőlünk Amszterdamba. Ők mind saját nevelésűek és talán elmondhatom, hogy nemzetközileg is híresek vagyunk nevelőmunkánkról. Felnőtt keretünk javarészt fiatalokból áll, ehhez képest szorosan a Feyenoord mögött, a 2. helyen állunk a tabellán és minden esélyünk megvan a bajnoki címre.

Mekkora kiugrási lehetőség az UEFA Ifjúsági Liga a Hollandiában nevelkedő játékosoknak?

- Nem állítom, hogy kizárólag az ifi BL lendítette meg a játékosaink karrierjét, hiszen mi másodszor szerepelünk a sorozatban, de az biztos, hogy sokat számít. Nálunk azonban inkább a másodosztály a legnagyobb ugródeszka, hiszen több klub U23-as csapata is ott szerepel. A PSV és az Ajax, valamint kisebb mértékben, de a Feyenoord is viszont teljesen más szintet képvisel. Ezek a klubok - főleg az Ajax - jelentősen nagyobb büdzsével dolgoznak, más utat járnak be, mint például mi. Ők jellemzően 16 éves kortól kezdve komoly összegekért megvásárolják a legjobb fiatalokat határon belülről és kívülről is, nem véletlen, hogy nemzetiségek terén igen színes a keretük, a világ minden tájáról válogatnak és igazolnak. Teljesen más háttérrel rendelkeznek, sokatmondó, hogy Budapestre is magángéppel érkeznek. Az Alkmaar ezzel szemben arról ismert, hogy aki nálunk focizni kezd U11-ben, azoknak 35-40 százaléka be is tud mutatkozni a felnőtteknél, míg az Ajax más utat jár.

Milyen stílusra számíthatunk?

- Mindig domináns futballra törekszenek, az idő nagy részében birtokolják a labdát és ha elvesztik, magas letámadással, pressinggel válaszolnak. Ezen belül minden klubnak megvan a saját stílusa, mi például inkább középen, az Ajax pedig a széleken próbálja áttörni a védekezést. Rengeteg egyénileg kiváló labdarúgó kerül ki tőlük, kifejezetten sok szélső, akik egy az egyben meg tudják oldani a párharcaikat és remekül adnak be, valamint lőnek. Ugyanakkor természetesen őket is zavarba lehet hozni például korai letámadásokkal, fizikális játékkal. Ehhez persze kell a megfelelő kvalitás is, de meg tud gyűlni a bajuk az ilyen stílusú gárdákkal. Nagyon szorítok az MTK-nak, hogy sikerüljön meglepni az Ajaxot, de a realitás talaján maradva a papírforma egyértelműen az ő győzelmüket ígéri.

Az MTK Budapest történelmet írt azzal, hogy első magyar csapatként túljutott a bajnoki ág két körén. Ön is figyelemmel kísérte csapatunk szereplését?

- Mindig keresem a magyar csapatokat a bajnoki ágon és remek dolog, hogy az MTK eljutott idáig az ifi BL-ben. Nagy szó ez és méltó a klub hírnevéhez, hiszen amikor én fiatal voltam, utánpótlás szinten abszolút domináns volt minden korosztályban és ez azóta is így maradt, legfeljebb a konkurencia lett nagyobb. Amikor az MTK nevét hallom, a mai napig automatikusan az utánpótlás jut róla eszembe, még ha közelről nem is követem a klub és az utánpótlás-bajnokságok szereplését, állását. Reménykedem egy szép magyar sikerben az Ajax ellen!

Címlapfotó forrása: Ed van de Pol / AZ Alkmaar

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-20 09:30 MTK UTÁNPÓTLÁS SPORTKÖZPONT

MTK U12

VS

BUDAPEST HONVÉD-MFA U12

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok