HÍREK

Bemutatjuk ifi BL-ellenfelünket, az FS Jelgava csapatát

2022-09-13

Bemutatjuk ifi BL-ellenfelünket, az FS Jelgava csapatát

Riválisunk veretlenül, kilencből kilenc győzelemmel zárta az U18-as bajnokság 2021-es kiírását.

A Sándor Károly Labdarúgó Akadémia U19-es csapata az UEFA Ifjjúsági Liga első fordulójának odavágóján szeptember 14-én, szerdán 16 órától az Új Hidegkuti Nándor Stadionban fogadja az FS Jelgava csapatát. A letteket szakmai stábunk természetesen pontosan feltérképezte, honlapunkon pedig szurkolóink számára is bemutatjuk a gárdát.

Az FS (Football School) Jelgava jogilag nem, de a gyakorlatban a 2020-ban megszűnt FK Jelgava utódja, amely felnőtt szinten négyszer nyerte meg a Lett Kupát és öt alkalommal szerepelt az európai kupaporondon (utoljára, 2017 nyarán épp a Ferencváros ejtette ki őket). A tavaszi-őszi rendszerű bajnokság 2021-es idényében az FS Jelgava az Albatroz nevű csapattal közösen, a másodosztályban vett részt, míg utánpótlás-szinten az U18-as élvonalbeli bajnokságot úgy nyerte meg veretlenül, kilencből kilenc sikerrel, hogy a pontvadászatot a koronavírus miatt nem tudták befejezni.

Az idei szabályok szerint az UEFA Ifjúsági Ligában csak 2004. január 1. után született játékosok vehetnek részt, leszámítva öt "túlkorost", akik 2003. január 1. után születtek. A Jelgava keretében ők Vladislavs Zihs, Rihards Becers, a tulajdonos fia, Marcis Peilans, Ralfs Maslovs és Kristaps Slengis.

Tavalyi bajnokcsapatuk egy jelentős része azonban 2004 előtt született vagy azóta különböző élvonalbeli klubokhoz szerződött. Az első számú hálóőr, Klavs Lauva most a Valmiera FC cserekapusa; Artjoms Saboha szuntén az élvonalbeli éllovas Valmiera futballistája; a csapatkapitány, Daniels Grauds a Jurmalas Sprtaks kezdője; Danila Patijcuks pedig szintén ugyanezen klub labdarúgója.

A Jelgava hagyományos utánpótlásműhelynek számít a lett labdarúgás berkein belül és három korosztályos válogatott játékosuk vélhetőleg pályára lép majd az Új Hidegkuti Nándor Stadionban is. Danijs Vejkrigers az U19-es nemzeti csapat tagja, Kristaps Klavins és Kevins Cesnieks pedig az U17-eset erősítik - utóbbi a vezére is annak a gárdának és 2005-ös születésűként már számos alkalommal pályára lépett az első keretnél.

Ez utóbbi egyébként nem megy ritkaságszámba az FS Jelgavánál, hiszen a keret jelentős részét rendkívül fiatal futballisták adják. Mindössze kilencen vannak 21 év fölött és hatan idősebbek 23 esztendősnél, a többiek szinte kizárólag a felnőtt vezetőedző, Eriks Perkons nevelései, aki egyúttal a tavalyi ifjúsági bajnokcsapat trénere is volt, valamint 13 éves koruk óta dolgozik együtt a korosztállyal.

A Jelgavától ennek ellenére tavaly ősszel egyetlen játékost sem hívtak be az U19-es válogatottba, ami nyilvánosan is komoly felháborodást váltott ki Perkons részéről. A szövetség azzal indokolta a döntést, hogy csupán az élvonalbeli klubok labdarúgóit vették figyelembe a keretválasztáskor.

A Jelgava javarészt ezekre a fiatal játékosokra építve jelenleg élen áll a felnőtt másodosztályban.

A lett bajnokok a bajnoki ág létrehozása óta az alábbi eredményeket érték el az UEFA Ifjúsági Ligában:

  • 2021: BFC Daugavpils - FK Minsk (BLR) 0-6
  • 2019: FK Liepaja - FC Porto (POR) 2-7
  • 2018: a lett bajnok nem kvalifikált a küzdelmekre
  • 2017: FK Liepaja - FK Shakhtyor Soligorsk (BLR) 2-4
  • 2015, 2016: a lett bajnok nem kvalifikált a küzdelmekre

Az FS Jelgava egy nappal a találkozót megelőzően, kedden érkezik Magyarországra.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-20 09:30 MTK UTÁNPÓTLÁS SPORTKÖZPONT

MTK U12

VS

BUDAPEST HONVÉD-MFA U12

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok