HÍREK

Élsportoló a családban - Hozzunk tudatos döntést szülőként, segítsük ebben gyermekünket is

2021-03-25

Élsportoló a családban - Hozzunk tudatos döntést szülőként, segítsük ebben gyermekünket is

Egyesületünk és a BeBalanced program kooperációs kapcsolatának köszönhetően sportpszichológiai témájú írásokat jelentetünk meg weboldalunkon, ami a fiatal játékosoknak és esetenként a szülőknek is hasznos információkat tartalmazhatnak.

Melyik szülő ne lenne boldog, ne lenne büszke, amikor azt látja, tapasztalja, hogy gyermeke kimagaslóan teljesít egy sportágban, amit láthatóan élvezettel is űz? Egy-egy tehetséges gyermeknél hamar megmutatkozik a kiemelkedő képesség és affinitás, a siker pedig megerősítheti, még motiváltabbá teheti a folytatásban. Előbb-utóbb eljöhet azonban az a pont, ahol a teljesítménynek már egyre magasabb ára lesz. Fontos, hogy ezt szem előtt tartva tudjon a család közös döntést hozni, hogy a gyermek valóban belevágjon-e az élsport világába.  

Milyen kérdéseket érdemes átgondolni? 

Az élsport egészen más szintű elköteleződést és áldozatkészséget vár az egész családtól. Ezeket szem előtt tartva és tudatosan felkészülve rájuk tudjuk a leginkább segíteni gyerekünket, hogy kihozhassa magából a legtöbbet.  
Az első fontos kérdés, amit fel kell tennünk magunknak, hogy ki is vágyik az adott sportkarrierre? A gyerek választása a sportág? Vagy esetleg a szülő elvárásainak szeretne csak megfelelni? Fontos külön választanunk a szülői vágyat és a gyermek igényét. Minél lelkesebb egy szülő, a gyerekben annál nagyobb lehet a megfelelési vágy, mivel látja, hogy ezzel örömet szerez.  
A gyerek sikerei egyértelműen büszkeséggel töltik el a szülőket is, közös lesz a dicsőség. Gyakran hallani ilyenkor a “Na, ez az én fiam/lányom...” kezdetű mondatokat. Szülőként azonban elsődleges feladatunk, akár saját örömünket háttérbe szorítva is, a gyermek támogatása, kompetencia-érzetének erősítése. Éreztetnünk kell vele, hogy úgy fogadjuk el, ahogy van és egy-egy kudarc esetén is mellette állunk, nem kell szégyenkeznie.  
Tisztában kell azzal is lennünk, hogy ha a sportkarrier mellett döntünk, akkor az szülőként is jár kötelezettségekkel, anyagi és idői ráfordításokkal. Fontos, hogy a sporttal kapcsolatos közös programokon túl is töltsünk időt gyermekünkkel, hiszen ugyanúgy igényli a kirándulást, közös társasjátékozást. Az edző részéről növekvő elvárások mellett nélkülözhetetlen, hogy biztosítsunk a gyereknek olyan közeget, ahol ilyesmit nem kell megélnie, ahol ki tud kapcsolódni. A szülő maradjon szülő szerepben és a teljesítményelvárásokat bízza az edzőre! 

A sport és az iskola összeegyeztethetősége 

Az sportkarrier melletti döntés egyben egy hatalmas lehetőség is, de ugyanakkora felelősséggel is jár. Lehet sport mellett is jó jegyeket szerezni, de tisztában kell lennünk azzal, hogy a gyerek napja ugyanúgy 24 órából áll. Ebbe az időbe pedig a sport és a tanulás mellett helyet kell találni a szabad játéknak is, hiszen ez a gyerek életkorából adódó szükséglet. Az iskolai elvárások és a sport az idő előrehaladtával egyre nehezebben lesznek összeegyeztethetőek. Érdemes ilyenkor a szülőnek az edzővel is konzultálni (akár az iskolaválasztásról is), realitásérzékét megőrizve dönteni, hogy ne várjon olyat a gyerektől, amit ő nem tud teljesíteni. Egy sportiskola toleránsabb az edzésekkel, versenyekkel kapcsolatban, de ha a gyermeknek továbbtanulási tervei vannak, nem biztos, hogy ez a megfelelő választás.  
Vonjuk be a gyereket a döntésbe. Az élsport világa nem minden személyiségtípusnak vonzó. Aki nem szereti a versengést, az soha nem fogja magát otthonosan érezni ezen a pályán. Bátorítsuk gyermekünket, hogy fejezze ki ezzel kapcsolatos érzéseit. Beszéljük meg vele, hogy milyen változásokkal, lemondásokkal jár ez az út (kevesebb szabadidő, egyre megterhelőbb edzések, versenyek...).  
Fontos, hogy a szülők egymás között is megegyezésre tudjanak jutni. Ha az egyik szülő a sportban, a másik pedig az iskolában vár kimagasló teljesítményt, az a gyerekre hatalmas terhet, elvárásokat rakhat, aminek nem valószínű, hogy meg fog tudni felelni.  

Hogyan lehet kezelni a növekvő stresszt és szorongást? 

Az edzések, versenyek komoly szorongást okozhatnak, melyek akár a teljesítmény romlását is eredményezhetik. Mindenkinél más az a stressz-szint, ami még facilitálóan, serkentőleg hat. Túl alacsony izgalmi szinten fásultságot tapasztalhatunk, túl magasnál azonban az eustressz (serkentő stressz) átcsaphat félelemmé, szorongássá, ami bénítóan hat.  
A sportpszichológia eszköztárában számos lehetőség van, ami kezelhetővé tudja tenni a teljesítménykényszer okozta szorongást. A megfelelő módszer kiválasztásához fontos a pszichológussal való konzultáció. Segítség lehet például néhány légzéstechnika, autogén tréning, progresszív relaxáció, NLP gyakorlatok, imagináció. Ezek elsajátításához, alkalmazásához szintén szükséges lehet szakember támogatása.  
 
Forrás: 
https://avomed.hu/hogyan-tamogassuk-szulokent-a-sportolo-gyerekunket-i-resz
https://avomed.hu/hogyan-tamogassuk-szulokent-a-sportolo-gyerekunket-ii-resz 
https://pszichologuskereso.hu/blog/stressz-es-szorongas-sportban 
 

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-20 09:30 MTK UTÁNPÓTLÁS SPORTKÖZPONT

MTK U12

VS

BUDAPEST HONVÉD-MFA U12

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok