HÍREK

U13: “Országos viszonylatban is erős csapatunk van”

2021-01-10

U13: “Országos viszonylatban is erős csapatunk van”

U13-as csapatunk vezetőedzőjével, Tóvaj Kristóffal beszélgettünk az együttes őszi szerepléséről, a korosztálynak megfelelő edzések felépítéséről, a tavaszi célokról, valamint a klubunk partneregyesületi programjáról.

Ebben a korosztályban talán még felesleges eredményekről beszélni. A tényszerűség kedvéért, tíz bajnokin 27 pontot szereztetek, a gólkülönbségetek pedig +132. Hogyan értékeled a csapat őszi szereplését, mennyit kaptál vissza az edzésen gyakoroltakból?

- Az edzéseken gyakoroltak szerencsére „visszaköszönnek” a mérkőzéseken, a letámadásainkat például sokszor kifejezetten jól szervezettnek és hatékonynak értékeltük a félév során Nyirő Krisztián kollégámmal. A legélesebb bajnoki mérkőzésünkön sajnos a félév leggyengébb félidejét produkáltuk, amit mindenképpen ki szeretnénk javítani tavasszal. A bajnokik mellett elsősorban a rengeteg lejátszott (hétközi) edzőmeccs biztosította a megfelelő minőségű mérkőzésterhelést, valamint a téli futsal megmérettetések is hozzátesznek játékosaink fejlődéséhez. Sajnos csak egyetlen nemzetközi meccset tudtunk játszani - augusztusban Eszéken-, amint a körülmények lehetővé teszik, szeretnénk majd ismét minél több külföldi klubbal összemérni magunkat, ezek az erőpróbák nagyon hiányoznak most a megszokott versenyeztetésünkből.

Az előző szezonhoz képest már ti is nagypályán vívjátok mérkőzéseiteket. Másfajta edzésgyakorlatokkal kell készülni ezekre a találkozókra, mint korábban a 3/4 pályás összecsapásokra?

- A nagypályára lépés az edzésfelépítésünket jelentősen nem befolyásolta, továbbra is a Smart Football módszertanát követjük, kicsit több nagyterületű és nagylétszámú játékkal.

Hogyan kell elképzelni az U13-as korosztály edzéséit? Melyek azok a készségek, melyet ebben a korban el kell sajátítaniuk a játékosoknak?

- Az U13-as korosztályban is a gyerekek döntéseit helyezzük előtérbe, minden játékot aktív nyomás ellen játszunk. Labdabirtokló játékokon keresztül a támadás, a védekezés, és az átmenetek taktikai elemei is remekül oktathatók, a technikai tudást elsősorban ezekbe a játékokba építve, emellett külön is, kis csoportos képzések során fejlesztjük. Ebben a korosztályban (is) kiemelten fontos a játékosoknak a versengés: minden edzés mérkőzésszerű, a végén nyertesekkel és vesztesekkel, folyamatos versenyhelyzettel a győztes mentalitás fejlesztéséért. Moskovits Gábor szekcióvezető is árgus szemekkel figyeli az U13-as játékosokat, és aki kiérdemli a „feledzést” (vagy akár a „feljátszást”), az megkapja a lehetőséget az U14-esek között. Két specialista, Mlecsenkov Mátyás erőnléti edző és Kovács Luca mentálhigiénés szakember is folyamatosan dolgozik a csapattal a gyerekek fejlődéséért.

Milyen célokkal vágtok neki a tavasznak? Melyek azok a dolgok, melyben fejlődni kell, hogy nyártól, a kiemelt bajnoksághoz való átállás zökkenőmentes legyen?

- A kiemelt bajnokságra való felkészülés jegyében idősebb csapatokkal (Kelen U14, ÚFC U14) és sok leendő ellenfelünkkel (DVTK, DVSC-DLA, FTC, MOL Fehérvár FC, PMFC, Várda LA) játszottunk és fogunk is játszani. Egyértelműen látszott, hogy az U14-es bajnokság „más kávéház” lesz, viszont látszott az is, hogy országos viszonylatban is erős csapatunk van. Több meccset kezdtünk gyengébben az elvártnál, illetve egy-egy kapott gól sokszor túlságosan megfogta a csapatot, ebben (mentálisan) fejlődni kell nyárig! Speciális célunk nincs a következő félévre: egyénileg és csapatban is folyamatosan fejlesztjük játékosainkat, nyáron pedig egy-két erősítés mellett egyben kell tartani ezt a brigádot.

Az U13-as csapat vezetőedzői tisztsége mellett az MTK Budapest partneregyesületi koordinátoraként is dolgozol. Hogyan értékeled a program első fél évét?

- Az őszi szezon második felére az ismert helyzet miatt sajnos lelassultak a partneregyesületi program eseményei is, addig viszont lebonyolítottunk három korosztályos partneregyesületi tornát, három kihelyezett bemutató edzést - melyekről szakanyagot és videót is kaptak a partneregyesületek szakemberei - hat hazai OTP Bank Liga mérkőzésen biztosítottunk szurkolási lehetőséget partneregyesületeink játékosainak és edzőinek, valamint több mint 40 tehetséges játékos került a látókörünkbe partneregyesületeinken keresztül. A körülményekhez képest pozitívan értékelem az első félévet, és ebben a szerepkörben is nagy reményekkel várom a tavaszi folytatást!

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-27 12:00 Debrecen-Pallag, Debreceni Labdarúgó Akadémia Edzőközpont

DVSC U14

VS

MTK U14

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok