HÍREK

U15: “Nagy megtiszteltetés, hogy ilyen remek szakemberekkel, és fejlődni akaró futballistákkal dolgozhatok együtt”

2020-08-26

U15: “Nagy megtiszteltetés, hogy ilyen remek szakemberekkel, és fejlődni akaró futballistákkal dolgozhatok együtt”

Az akadémiai szekció csapatainak vezetőedzőit bemutató sorozatunkban ezúttal az U15-öt irányító Horváth Ádámot ismerhetjük meg.

SOROZATUNK KORÁBBI RÉSZEI:

- Új vezetőedző az U19-es csapat élén - "Óriási kihívás, megtiszteltetés és felelősség ez számomra" - bemutatjuk Horváth Dávidot.
- U17: "Megtiszteltés, hogy Magyarország legproduktívabb akadémiájánal lehetek vezetőedző"- Pap Tamást ismerhetjük meg.

Edzői karrieredet nyilván megelőzte játékosmúlt is. Hogyan vezetett az utad a kispadig?

- 20 évesen döntöttem úgy, hogy abbahagyom a pályafutásomat és inkább a tanulásra összpontosítok. Ebben közrejátszott az is, hogy tisztában voltam a képességeimmel, és tudtam, NB III-nál magasabb szintre úgysem juthatok. Ezt a mai napig napig remek döntésnek tartom, ugyanis 28 évesen már a TF-n szerzett diplomám mellett UEFA A licenccel is rendelkeztem, tavaly pedig sikeresen vizsgát tettem az UEFA ELITE YOUTH A tanfolyamon. Célom, hogy ha már játékosként nem sikerült, edzőként a legmagasabb szintre jussak. A játéktól teljesen persze sosem tudtam elszakadni, öregfiúkban a mai napig szerelést húzok még.

Nyártól az akadémiai szekció legfiatalabb csapatát, az U15-öt irányítod. Milyen edzői állomások vezettek idáig?

- A tanuló éveimet Pomázon töltöttem, ahol felnőttem, onnan kerültem Szombathelyre az Illés Akadémiára. Az elmúlt tíz évben már az első osztályban dolgoztam. A Sándor Károly Labdarúgó Akadémia előtt három évet az FTC-nél edzősködtem.

Tavaly kerültél a Sándor Károly Labdarúgó Akadémia kötelékébe. Hogyan telt eddig az itt töltött időszak?

- Ha csak egy szóval kellene válaszolnom, azt mondanám: fantasztikusan. Minden percét élvezem az itt töltött munkának, nagyon sajnálom, hogy a pandémia miatt március közepétől egy időre nem találkozhattam napi szinten a játékosokkal, edzőkkel. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy ilyen remek, tenni akaró szakemberekkel, és jó, fejlődni akaró futballistákkal dolgozhatok együtt.

A példád is mutatja, hogy a Sándor Károly Akadémián a játékosok  mellett az edzőknek is jövőképet kínálunk, hiszen több szakember lett vezetőedző pályaedzősködés után, vagy léphetett előrébb a szekciók között. Mennyire fontos ez a szakmai bizalom?

- Amikor először leültünk beszélgetni, tárgyalni, nagyon szimpatikus volt az a jövőkép, amit felvázoltak nekem a vezetők. Lám, egy év elteltével maximálisan teljesítették az akkor ígérteket, hiszen vihettem tovább a megkezdett munkát a tavalyi U14-el. Azt gondolom, ez a mai világban sajnos már ritka, így nagyon meg kell becsülni.

Akadémiánk filozófiája nem titok: nagy hangsúlyt fektetünk a nyomás alatti döntéshozatalra, a csapatjátékra, mindezek mellett pedig az egyén fejlődésére. Ezeken túl mit vársz a játékosaidtól, mit szeretnél látni tőlük edzésen és mérkőzésen?

- Mindig azt kérem a játékosoktól, hogy az edzés - ha ez adott esetben nem is mindig egyszerű - és a mérkőzés minden pillanatát élvezzék, hiszen a világ legszebb játékát űzhetik magas szinten. Legyenek hálásak az égieknek, hogy ilyen tehetséggel áldották meg őket, és hozzák ki magukból a maximumot, és még egy picivel annál is többet.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-20 09:30 MTK UTÁNPÓTLÁS SPORTKÖZPONT

MTK U12

VS

BUDAPEST HONVÉD-MFA U12

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok