Büszkeségeink

Vancsa Zalán

Vancsa Zalán

Vancsa Zalán 2004. október 27-én született Budapesten. 2015-ben került a Sándor Károly Labdarúgó Akadémiára, majd fél év kihagyással 2022 tavaszáig játszott az MTK-nál. Ezen időszak alatt U13-tól kezdődően minden korosztályban pályára lépett és folyamatosan egy évfolyammal feljebb játszott, mint amit kora indikált volna.

2019-ben bemutatkozott az U16-os válogatottban, 2022 februárjában pedig az U19-esben is - utóbbi időpontig azonban rengeteg minden történt még vele. 2021 áprilisában ő lett az elmúlt 25 év 11. legfiatalabb debütánsa az NB I-ben, majd 2021. augusztus 22-én eredményes volt az Újpest ellen, ami azt jelentette, hogy 16 évesen, 9 hónaposan és 26 naposan talált be. Ennél csak négyen voltak fiatalabbak első góljuk megszerzésekor a magyar élvonal több mint 120 éves történelmében (érdekesség, hogy az első két helyezett, Orth György és Braun József szintén MTK-játékosok voltak).

Ezeknek a sikereknek és az ifjúsági BL-ben való kiváló szereplésnek köszönhetően (a Sparta Praha és a Genk ellen 4 mérkőzésen 5 gól, 2 gólpassz) külföldi klubok érdeklődését is felkeltette, klubunk pedig végül a Manchester City-t is birtokló City Football Grouppal állapodott meg. Vancsa a 2022 tavaszi szezont kölcsönben még klubunknál töltötte, majd nyáron csatlakozott a belga Lommel SK-hoz. Immáron felnőtt válogatottként: az Olaszország elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésen ugyanis Marco Rossi szövetségi kapitány csereként pályára küldte, amivel az azt megelőző 104 esztendő legfiatalabb játékosa lett a magyar nemzeti csapatban.

Vancsa Zalán összesen 22-szer lépett pályára bajnokin az MTK Budapest első csapatában. Édesapja, Miklós 1991 és 1994 között szintén klubunk játékosa volt és édesanyja is az MTK Budapest alkalmazásában áll.

Szponzorok