HÍREK

„Stílusuk van, amiből nem engednek"

2018-03-23

„Stílusuk van, amiből nem engednek"

U19-es csapatunk vezetőedzőjével beszélgettünk a Honvéd elleni bajnoki előtt.

Legidősebb akadémiai korsztályunk a 4. helyen áll a bajnokságban 31 ponttal a zsebében. A listavezető Budapest Honvéd 11 ponttal előz meg minket, mindezt úgy, hogy három mérkőzéssel kevesebbet játszottunk náluk, és a soron következő mérkőzésen a Bozsik Stadionba látogatunk. Ennek – illetve az elmaradt mérkőzések – okán beszélgettünk Salkovics Gáborral, U19-es csapatunk vezetőedzőjével.

– Hektikusan kezdődött a félév, több mérkőzésetek maradt el, nehezítette, vagy éppen elősegítette a felkészülést az extra idő?

– Nem könnyítette meg, ez biztos, mert ennek lesz böjtje, amikor szerda-szombat ritmusban kell játszanunk. Nem csak az időjárás volt ellenünk, a válogatott szünet miatt is maradtak el mérkőzések. Könnyebb viszont, hogy az NB III-as csapathoz is adhattunk fel játékosokat, igaz Pölő bá' együttesének is maradtak el meccsei. Mindezek ellenére nehéz a helyzet, nem könnyű úgy edzést tartani, hogy van aki Budapesten készül, van aki sérült, van aki éppen a válogatottaknál van, meccsünk sincs, de megbirkózunk a problémákkal.

– Három mérkőzés maradt el, a tabella alapján a kilenc pont sem lenne meglepő, hogy látod?

– Nem szabad számolgatni, meccseket kell játszanunk, és majd alakul a sorsunk. Jön a következő, azon kell három pontot szerezni, majd egyből fordulhatsz az utána érkező kihívásra. Óva intenék bárkit attól, hogy fejben lejátssza a bajnokságot. 

– Ennek ellenére, ha a maximális pontokkal számolunk, a Honvéd elleni sikerrel az első helyet is átvehetné a csapat...

– Igen, bár ez „túlidealizált” gondolat. Az Illés és a Puskás, akik előttünk vannak jelenleg, jó erőt képviselnek. A tavalyi bajnok Honvéd még náluk is jobb, kiegyensúlyozottan szerepel, ráadásul intelligens, jó edzőjük van, így nehéz lesz ellenük a harc. Minden mérkőzés más, aki itt nyer, nem lesz még előnyben, vagy ponthátrányban, mert messze van még a vége. Számunkra a szerda-szombat ritmusú időszak lesz a döntő a végelszámolásnál.

– Több játékosod bemutatkozott az első vagy második csapatban, mennyire jelent nekik extra motivációt, hogy szem előtt vannak?

– Gréczi gólt lőtt a Vasasnak, Babinszky, Nagy Barni és Szabó Zsombor szintén bemutatkozott az első csapatban, volt aki az edzőtáborba is elutazott, ez mindenféleképpen pluszt ad számukra. Mezei Szabolcs és  Bidzilya Anton profi szerződést kötött, jönnek majd a többiek is, ez biztos, természetesen ez is olyan extra, ami lendít a játékon. Babinszky Bence helyzete különleges, az őszi szezon közepétől kisebb sérülést cipel magával, nem tud rendszeresen edzeni, pedig értékes része a csapatnak, most is éppen rehabilitációt végez.

– Bence nem az egyetlen, aki sérüléssel bajlódott, hogy áll a csapat ezen a fronton?

– Nem jól. Ebből a szempontból nem is akkora gond, hogy elmaradtak mérkőzések. Öt játékosunk van, aki nem tudna játszani , aki pedig hadra fogható, az Pölöskei Gábor csapatában szerepet kaphat. Jelenleg úgy fest, a Honvéd elleni mérkőzésig mindenki felépül.

– Nincs kimondott gólvágó a csapatban, Gréczi 8 találattal első, mögötte Mezei és Babinszky 6-6, Bidzilya 5 góllal áll a listában. Nagy fegyvertény a csapatnak, hogy mindenki részt vesz a gólszerzésben?

– Mindenekelőtt kiemelném Németh Ádámot, aki fél szezont hagyott ki, ezért nincs ott az élen, ő volt tavaly a házi gólkirály. Ha teljesen felépül, megkapja a lehetőséget, akkor ő is termelni fogja a gólokat, a Videoton ellen láthattuk tudását. A kérdésre válaszolva: igen, nagy erő, hogy nem egy ember vállát nyomja ez, hanem mindenki szerepet vállal. Ha Szuhodovszki Soma visszajátszik, tőle várhatjuk a gólokat, csakúgy mint Kisari Tibitől, vagy Tóth Zolitól. Ők lekötik a figyelem nagy részét, így a többiek könnyebben érnek a kapu elé. Középpályáról is jönnek a gólok, Bidzilya Anton és Mezei Szabi vállal ebben főszerepet.

– A gólszerzésen túl is úgy tűnik, hogy egyben van a csapat, egymásért küzdenek minden meccsen, ez a legnagyobb erősségük?

– Részben. Van egy stílusuk, amiből nem engednek. Az Agárdon készülő korosztályoknak a speciális játékát csinálják, ragaszkodnak hozzá, átviszik ezt bárki ellen, mellette pedig rengeteg a minőség és a potenciál bennük. Kiegyensúlyozottnak, egymásért küzdőnek, harcolónak tűnik a játék, de ez abból adódik, hogy nem engednek a saját stílusukból. 

– Az U16-os és U17-es korosztály között van átjárás, mennyire várható, hogy az U19-es csapathoz még ebben a szezonban felkerüljenek fiatalabbak? 

– Nehéz kérdés. Nincs könnyű helyzetben az U17, az elitkör miatt Varju Beni, Kapronczai Gergely és Kovács Máté nincs a csapatnál, igaz Beni főleg az én csapatomban szerepelt. Nem érzem azt – habár eddig koncepció volt a klubnál –, hogy ez reális lenne jelenleg, mert torlódást okozna a korosztályoknál, és olyan U19-es játékost kellene padra ültetni, akinek játszania kellene. Most az a legfontosabb, hogy mindenki élvezze a játékot saját korosztályában, hiszen jól megy csapatainknak. Mindig volt fölfelé versenyeztetés, most az MLSZ meghozott egy döntést, hogy az U16 és az U17 közösen kell bentmaradjon, így a legtöbb klub a játékosait nem játszatja fel, hanem megtartja saját korosztályában, pedig az egyéni fejlődés szempontjából ez nem kedvező. Nálunk az U17-ben játszanak fiatalabbak is, így mondhatom, mi a megfelelő utat mutatjuk.

Videoton FC elleni mérkőzésünk összefoglalója:

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-05-22 13:00 MTK Budapest - Sándor Károly LA

MTK U16

VS

DVTK U16

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok