HÍREK

A Real Madrid korábbi módszertani vezetőjének képzése Magyarországon!

2024-02-02

A Real Madrid korábbi módszertani vezetőjének képzése Magyarországon!

Sajtóközlemény.

2024. február 26-27-én hazánkba látogat Gerard Font Hernández, a Katalán Labdarúgó Szövetség pro licenszes Instruktora és a Smartfootball egyedülálló oktatási rendszerét mutatja be a hazai edzők egy limitált körének. Hernández közvetlenül a Real Madrid korábbi módszertani igazgatójával, Juan Luis Martinez Garciaval dolgozik együtt, aki a Smartfootball futballfilozófiájának megalkotója. Módszerét olyan neves klubok játékosai és edzői ismerték már meg, mint az FC Barcelona, Manchester United, vagy éppen az AC Milan, Martínez pedig a Real Madridnál vezetőként eltöltött ideje alatt többek között olyan fiatal tehetségekkel dolgozott együtt, mint Sergio Reguilón vagy Federico Valverde, valamint edzőként Guti és Santiago Solari is a kezei alá tartozott. Az MLSZ által akkreditált képzés kapcsán a szervező oldalán, a www.passandmove.hu weboldalon lehet részletes információkat találni és itt lehet leadni a jelentkezést is. 

Mi az a Smartfootball?

A Smartfootball egy oktatásmódszertan, mely a kognitív idegrendszeri kutatások eredményeire támaszkodva segít megismerni, és megérteni a labdarúgó tanulási folyamatot. Célja, hogy segítségével olyan intelligens és kreatív játékosokat képezzünk a gyerekekből, akik a labdarúgás törvényszerűségeit ismerve, folyamatosan jó döntéseket hoznak a pályán, és hatékonyan vesznek részt a játékban.

Ez az oktatásmódszertan az életkori sajátosságok figyelembevételével kor, és tudásszinttől függetlenül minden csapatnál alkalmazható.

A játékosok a gyakorlatok során sohasem megoldásokat kapnak, hanem kérdések által vezetik rá őket az adott játékhelyzet megoldására. Az edző kezében vannak a kérdések, a játékosok fejében pedig a válaszok. Ez egy sokkal nehezebb módszer, mintha a fordítva történne, ezáltal viszont értő tudással gyarapodik a játékos. A cél az, hogy a tudatos cselekvéseket amik sok energiát vesznek igénybe, átformálják tudat alatti, automatikus cselekvésekké amik sokkal energiagazdaságosabbak.

Mi várható a képzésen?

A kétnapos képzés első fele az elméleti alapozásról szól. A cél annak megértése, hogy a teljesítményoptimalizálás érdekében miért fontos az agy, valamint a játékos döntéshozatala során neurológiai szempontból milyen folyamatok zajlanak le. A Smartfootball megközelítése szerint a hatékony játékos fejlesztéshez minden olyan munka - analitikus erőnléti munka, kiszakított technikai munka - elhagyása szükséges, ahol alacsony az agyi aktivitás.

A képzés második felében már a gyakorlati példákon és interaktív fejlesztésen van a hangsúly. Mindkét napon egy-egy gyakorlati bemutató edzés támogatja a használat közbeni megértést. Az edzések során a gyakorlatok közben is nagyon sok szó esik arról, hogy a Smartfootball mennyire fontosnak tekinti a pozitív érzelmi környezet szükségességét, milyen a helyes kommunikáció, és miért elengedhetetlen pedagógiai értelemben a megfelelő visszacsatolás. Kifejtésre kerül a Smartfootball a játékmodellje, az edzők hallhatnak az edzések (tanulási idő) felépítéséről, illetve az edzéseken kitűzött célokról, és az ún. reflexiós pontokról.

A kurzust egy írásbeli vizsga zárja. A sikeres vizsgát tevő kollégák megkapják majd a Smartfootball által kiadott tanúsítványukat, melynek birtokában jogosultságot szereznek arra, hogy a jövőben részt vehessenek a második szintű (Nivel 2) képzésen.

Pár szó a szervezőkről:

A Smartfootball képzés a PASS&MOVE szervezésében érkezik Magyarországra. A PASS&MOVE egy futballszakmai közösség, képzőműhely, nyitott gondolkodású magyar futball edzők számára. Már az induláskor kettős célt tűztünk magunk elé: fontosnak tartottuk a gyermekek minőségi játékpercekhez juttatását, a kezdeményező futball térnyerésének elősegítését. Továbbá fontos célnak tekintettük az edzői gondolkodásmód formálását a játékban való gondolkodás, a gondolkodó játékosok nevelésének irányába.

Úgy gondoljuk, hogy ennek egyik eszköze lehet a tudásmegosztás, az újszerű, az eddig talán nem annyira megszokott, és elterjedt ismeretek megismertetése a szélesebb edzői társdalommal. Ebben a szemléletben hozzuk Magyarországra a Smartfootball oktatási módszertan első szintjének (Nivel 1) kétnapos kurzusát Katalóniából.

www.passandmove.hu

További információ a Smartfootballról:

Smartfootball bemutatása – írta Bodnár Gábor
Korábbi Smartfootball képzés leírása – írta Mészáros Ábel
Smartfootball Magyarországon – videó 

Sajtókapcsolat:

Kővári Péter
Szervező – PASS&MOVE
telefon: 06-30-580-9267

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-05-15 15:00 Sándor Károly Labdarúgó Akadémia

MTK U14

VS

ETO FC GYŐR U14

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok