HÍREK

Az Athletic Bilbaónál jártunk

2024-05-09

Az Athletic Bilbaónál jártunk

Május első hetében akadémiánk képviseletében Székely Zsolt szakmai igazgató, Zombori Regő élettani csoportvezető, Bodnár Gábor akadémiai edző és Koós Albert videóelemző Bilbaóban jártak tanulmányúton.

Szakembereink először megismerkedhettek az Athletic Club történetével és identitásával, majd a helyi szekcióvezetők mutatták be a különböző szakterületek felépítését és mindennapi munkáját. Az előadások mellett természetesen edzéseket és mérkőzéseket is megtekintettek szakembereink, ahol viszontláthatták az előadások során sokszor felmerülő, mindent átható egyéni játékosnevelési folyamatot, mely nagyban meghatározza a baszk klub identitását.

Kollégáink az MTK Budapest által szűk évszázada elkezdett régi hagyományt folytatva megkoszorúzták a legendás Pichichi szobrát. 1927-ben ugyanis az MTK Budapest volt az első csapat, mely barátságos mérkőzésre érkezve megkoszorúzta a baszk klub Pichichi becenéven elhíresült legendájának, Rafael Moreno Aranzadinak szobrát. A szokás szerint azóta minden újonnan Bilbaóba érkező csapat folytatja ezt a hagyományt.

További érdekesség, hogy éppen akadémiai küldöttségünk baszkföldi tartózkodása alatt jelent meg a Sporttudományok Nemzetközi Központjának (CIES) legfrissebb kimutatása, mely szerint a saját nemzetiségű, illetve saját nevelésű játékosok foglalkoztatását figyelembe véve az Athletic Bilbao az első, az MTK Budapest pedig a 20. helyen áll világviszonylatban. A rangsort 58 bajnokság nagyjából 1000 csapatának vizsgálata alapján állapították meg. Az MTK Budapest ezzel – egyedüli magyar klubként – európai mércével is a legszűkebb elitben található.

A két nagymúltú klub kapcsolata néhány héten belül Budapesten folytatódik, ahol a Sándor Károly Labdarúgó Akadémia látja vendégül az Athletic küldöttségét, bemutatva akadémiánk filozófiáját és működését.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-05-22 13:00 MTK Budapest - Sándor Károly LA

MTK U16

VS

DVTK U16

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok