HÍREK

Horváth Dávid: "Rácáfoltunk arra, hogy az ifjak hátráltatják a csapatot" (lapszemle)

2022-05-19

Horváth Dávid: "Rácáfoltunk arra, hogy az ifjak hátráltatják a csapatot" (lapszemle)

U19-es csapatunk vezetőedzője - aki az idény végén megbízott vezetőedzőként az élvonalbeli együttest irányította - nyilatkozott az utanpotlassport.hu-nak.

Horváth Dávid a 2021-22-es idény végén megbízott vezetőedzőként négy mérkőzésen összesen tíz pontot gyűjtött NB I-es csapatunk élén. A fiatal szakember azonban nemcsak az OTP Bank Ligában ért el sikereket, hanem az U19-es együttessel is, hiszen április végéig ő irányította az UEFA Ifjúsági Ligában szereplő és pár héttel később bajnoki címet ünneplő gárdát. Az évadról és a fiatal játékosok élvonalbeli bevetéséről pedig Horváth most az utanpotlassport.hu-nak nyilatkozott.

Beszéljünk először az U19-es együttesről. Mit jelent a címvédés a korosztály legerősebb bajnokságában?

– Nem kezdtük jól az őszi szezont, két vereséggel startoltunk, de a srácok mentális erejét bizonyítja, hogy ezt követően hosszabb győzelmi széria következett. Az alapszakaszt ennek köszönhetően az élen zártuk, és a téli időszakban megfogalmazódott bennünk, hogy ennél nem is szeretnénk lejjebb adni. A játékosok fejlődése, a sikerélmény szempontjából fontos a győzelem, hiszen azt is meg kell tanulni kezelni, ha a lehető legjobban történnek a dolgok. Nem szabad hátradőlni és elkényelmesedni, mivel a rossz reakció az egész pályafutásukat befolyásolhatja. Ezzel persze nem azt mondom, hogy nem szabad örülni a győzelemnek; rengeteget dolgoztak a fiúk, sokat jelent nekik az aranyérem. Külön öröm, hogy így az ősszel is bizonyíthatnak az ifjúsági Bajnokok Ligájában.

A jelek szerint a legidősebb korosztályos csapat és a felnőttek között megvan az átmenet a klubban, hiszen több olyan játékost is bevetett az NB I-ben, aki tavaly és az idén is szerepet kapott az U19-es bajnokságban. Mekkora ugrás az élvonalbeli szereplés a fiataloknak?

– Természetesen óriási, de azt hozzá kell tennem, hogy egyikőjük számára sem újdonság a felnőttfutball, hiszen az NB III-as tartalékcsapatban hétről hétre bizonyíthatnak. Két évvel ezelőtt, amikor létrejött a második számú gárda, alkalom kínálkozott a fiatalok számára, hogy akkor is megismerkedjenek a nagyok közegével, ha az NB I-es csapatba még nem férnek be. A 2003-as játékosokra – akik tavaly az U19-es sorozatban elsők lettek – már inkább a harmadosztályban számítottunk. Az említett bajnokságok és az élvonal közötti különbség leginkább a döntéshozatal gyorsaságában látszik, ám nagy öröm, hogy nem kellett nekik sok idő a tempó felvételéhez. Horváth Artúr például az irányításom alatt debütált az élvonalban, és rögtön meg tudta mutatni a tudását, míg Barkóczi Benedek az évad legfiatalabb játékosaként játszotta az első NB I-es perceit az utolsó fordulóban.

Az NB I-ben visszatérő téma, hogy a vezetőedzők az eredménykényszer miatt nem merik megadni a lehetőséget a fiatal játékosoknak. Ennek ellenére az MTK-ban még a korábbiakhoz képest is több ifjú futballista kapott helyet az utolsó mérkőzéseken. Éppen akkor, amikor a legnagyobb volt a tét…

– Ez nehéz ügy, hiszen minden szakember a maximumra törekszik. Ha úgy gondolják, hogy a fiatalokkal nem tudják a megfelelő eredményt elérni, akkor nem mellettük teszik le a voksukat. Ez azonban semmiképpen sem segíti a fejlődésüket. Az én helyzetem azért könnyű, mert a korábbi közös munkának köszönhetően jól ismerem azokat a fiúkat, akik az NB I-es kerethez tartoznak, és ők is tudták, hogy részemről mire számíthatnak. Mindemellett korábban bőven volt alkalmam felmérni, hogy az U19-es és az NB III-as együttesből mely fiatalokat lehet bedobni a mélyvízbe, kik azok, akik képesek a megfelelő teljesítményre a legmagasabb szinten is. És a legjobbak hétről hétre rácáfoltak arra az állításra, hogy a rutintalan ifjak hátráltatják a csapatot.

Kapcsolódó cikkek

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok