HÍREK

U12: “Nagy örömmel tölt el, hogy játékosaink fejlődése töretlen volt az első félév során”

2021-01-13

U12: “Nagy örömmel tölt el, hogy játékosaink fejlődése töretlen volt az első félév során”

U12-es csapatunk vezetőedzőjével, Herpai Mártonnal beszélgettünk az együttes őszi teljesítményéről, a bajnoki rendszerben való szereplésről, az edzések felépítéséről és a tavaszi célokról.

Ebben a korosztályban talán még felesleges eredményekről beszélni. A tényszerűség kedvéért, mind a kilenc bajnokitokat megnyertétek, a gólkülönbségetek pedig +44. Hogyan értékeled a csapat őszi szereplését, mennyit kaptál vissza az edzésen tanultakból?

- A nyári kezdés hetei mindenki számára nehezebben teltek, az előző szezonból hozott több hónapos kiesés látványosan visszavetette a játékosokat. A nehézségek ellenére nagyon jó hozzáállással, akarattal és kellő örömmel vetették bele magukat a fiúk az edzésekbe, de az első másfél hónap mérkőzésein még kevésbé köszöntek vissza az edzéseken tanultak, és a játékosok valós tudásának megfelelő teljesítmények. Ebben az időszakban mindenkinek több türelemre, támogatásra és pozitív megerősítésre volt szüksége ahhoz, hogy mielőbb visszataláljanak a fiúk önmagukhoz. A fentiek tükrében különösen nagy örömmel tölt el, hogy játékosaink fejlődése töretlen volt az első félév során, és mára eljutottunk oda, hogy a mérkőzéseken folyamatosan visszaköszönnek az edzéseken tanultak, sőt az előrelépés további "ajtói" is sorozatosan nyílnak meg előttünk. Fontosnak tartom megemlíteni a középső szekciós stáb minden tagjának az érdemeit is a féléves szereplésünket illetően, valamint külön szeretném még kiemelni a szülői közösséget a gyerekeknek biztosított háttértámogatás miatt, amely nélkül nem tartanánk itt, ezután a koronavírussal és annak kihívásaival is terhelt félév után.

Idén szerepeltek először bajnoki rendszerben, hiszen az előző szezonban még a Bozsik-fesztiválokon, Dunamenti Ligában, és különböző tornákon vettetek részt. Zökkenőmentes volt az átállás?

- Mindannyiunk számára örömteli a lehetőség, hogy bajnoki rendszerben szerepelhetünk, a gyerekek nagyon élvezik és szeretik ezt a lebonyolítási formát. A kezdeti lépések még gyermetegek voltak, a pályán és a kispadon is érezhető volt némi izgalom az első mérkőzéseken, de hamar túllendültünk ezen, hiszen a 2. fordulóban már a Honvéd elleni "rangadó" várt ránk. A nagyobb pályaméretre és létszámra való átállás természetesen sok új kihívást okozott a játékosoknak, de ez a tanulási folyamat része és a srácok nagyon jól oldották meg ezt a folyamatot, és mindenki komfortosan mozog már ebben a közegben is.

Hogyan kell elképzelni az U12-es korosztály edzéseit? Melyek azok a készségek, melyet ebben a korban el kell sajátítaniuk a játékosoknak?

- Az edzéseken legfőképpen a játékosok agyát igyekszünk stimulálni, ezen keresztül pedig a gondolkodás és a döntéshozatal fejlesztésére fókuszálunk! Mindezt mindig egy dinamikus környezetben tesszük, ahol a gyerekek állandó változásoknak és "bizonytalanságoknak" vannak kitéve - váltakozó játékszituációk, mindig van ellenfél -, hogy az állandó tapasztalásokból és az azokra adott pozitív megerősítésekből is tanulva egyre jobban megértsék és megtanulják a játék logikáját, a játék összes szegmensének ismereteit, gondolok itt többek között a technikára, a taktikára, az erőnlétre, a mentalitásra. Edzőként a folyamatban fontos eszközeink a sok közül például a játékszituációk megoldására rávezető kérdések, a pozitív légkör megteremtése, a pozitív visszacsatolások a játékosok számára, az önbizalom és az önbecsülés erősítése. Az edzéseinken megfigyelhető, hogy sokat beszélnek a játékosok, mert az adott edzésrészekben felvázolt játékszituációk megoldási lehetőségeire mindig kérdésekkel próbáljuk rávezetni a srácokat, hogy a saját válaszaikon keresztül valós tudásra leljenek. A csapatedzések mellett kiscsoportos technikai edzésekkel, továbbá a csapatedzésekbe integrált mozgásfejlesztő tréningekkel és külön mentálhigiénés foglalkozásokkal is segítjük a játékosok fejlesztését. Tesszük mindezeket jó hangulatban, pozitív légkörben, hogy a gyerekek mindig jó élményekkel és örömmel a szívükben hagyják el a pályát, s másnap jó kedvvel és boldogan térjenek vissza közénk.

Milyen célokkal vágtok neki a tavasznak? Melyek azok a dolgok, melyben fejlődni kell, hogy nyártól, már nagypályás bajnokikon is sikeresek legyetek?

- A tavaszi szezonban továbbra is a képzés a legfőbb célunk, és természetesen még fokozottabb fejlődést és előrelépést szeretnénk elérni a játék minden elemében, továbbá minden játékosnál és csapatszinten egyaránt. Örömmel töltene el, ha az egyéniségek pályán történő kibontakozásában is az első félévben tapasztalt ütemben haladnánk, úgy gondolom, hogy sok játékosunk az utóbbi félévben nagyon jó útra lépett ezen a téren, és ugyanígy bízom benne, hogy a többiek is elkapják a fonalat és rálelnek a rohamosabb fejlődés kulcsára.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-27 12:00 Debrecen-Pallag, Debreceni Labdarúgó Akadémia Edzőközpont

DVSC U14

VS

MTK U14

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok