HÍREK

U19: „A jelenlegi helyezésből nem szabad kiindulni”

2020-12-23

U19: „A jelenlegi helyezésből nem szabad kiindulni”

U19-es csapatunk vezetőedzője, Horváth Dávid értékelte a vírushelyzet okán hektikussá vált félévet.

– Az előzetes várakozásaidhoz képest mit kaptál a csapattól?

– Mielőtt a csapatot átvettük a stábommal, nagyon részletes elemzésbe kezdtünk a játékosokat illetően. Megnéztük videón és kiértékeltük az összes 2019/2020-as U17-es és U19-es meccset, és részletes beszámolót kaptam a korábbi vezetőedzőktől, hogy kitől, mire számíthatok. Ezért nagy meglepetés már nem ért a közös munka elkezdésével, tudtam, hogy miben kiemelkedőek és milyen képességek szorulnak fejlesztésre. Összesen 7 utánpótlás válogatott kerettag szerepel a csapatban, mellettük olyanok is, akik szintén kiérdemelnék ezt, öröm velük dolgozni. Befogadóak, nem kell sokszor kívülről motiválni őket, ugyanakkor abban a korban vannak, amikor lassan meg kell állniuk a helyüket a felnőtt életben, a felnőtt labdarúgásban. Ehhez iránymutatásra is szükség van olykor, akár a pályán belül vagy kívül.

– A tabellán jelenleg elfoglalt hely mennyire tükrözi a keret tényleges erejét?

– A jelenlegi helyezésből nem szabad kiindulni, sok összetevő eredményezi a csapatok pillanatnyi pozícióját. A legfontosabb az volt, hogy az alapszakaszban a legjobb 8 közé kerüljünk és tavasszal a rájátszásban már magunk mögött tudva a megbetegedéseket reális képet kapjunk az erőviszonyokról. Élmény volt nézni a játékunkat, amikor nem szólt közbe a COVID, ezekben az időszakokban csapatként és egyénileg is kitűnő teljesítményt nyújtottak a játékosok.

– A két elmaradt mérkőzésre mi lehet a kitűzött cél?

– Érdekes a helyzet, mert a két elhalasztott bajnoki – amit egyébként mindkét esetben az ellenfelünk kért, pedig a mi csapatunkban is jócskán voltak hiányzók  tulajdonképpen beleesik a téli felkészülési időszakba. A január 20-i Fehérvár és a február 17-i Vasas elleni találkozót viszont nem fogjuk fel gyakorlómeccsnek, eredményesek szeretnénk lenni, hogy feljebb lépjünk az alapszakasz tabelláján és 2 vagy akár 3 pontot is vihessünk át a rájátszásra.

– Szinte végig változó kerettel kellett készülni betegség, sérülések, "feljátszások" miatt. Mennyiben nehezítette ez meg a feladatot?

– Nagy feladatot igényelt ennek koordinálása, menedzselése. Főként a járványhelyzet miatt kialakult bizonytalan szituációt volt nehéz kezelni. A folyamatos tesztelések alkalmával nem lehetett tudni, melyik válogatott és/vagy felnőtt keretben érdekelt játékos fog kiesni hosszú hetekig. Fizikálisan és mentálisan is megviselte ez a srácokat, de próbáltuk tartani a lelket bennük, amennyire lehetett állandóságot adni nekik, és úgy gondolom ennek köszönhetően a januári felkészülést már a lehető legjobb állapotban tudjuk elkezdeni.

– Nyáron az MTK TV-ben a következőt mondtad: "Elsődleges, hogy a felnőtt csapatba minél több játékost tudjunk adni." Az élvonal félévzárásánál nyolc játékosod volt már meccskeret tagja, többen pályára is léptek, ez alapján értékelhetjük sikeresnek a félévet?

– Egy nagyszerűen felépített rendszer, ami működik jelenleg az MTK-ban. A fiatal labdarúgók felfelé áramoltatása, szerepeltetése kitűnően és tervszerűen zajlik. A stábommal az a kiemelt célunk, hogy a korábban megfelelő képzést kapó játékosoknak olyan felkészítést adjunk, hogy szűkítsük az utánpótlás és a profi, felnőtt labdarúgás között nyilvánvalóan meglévő ollót. Egy kívülálló mondhatja azt, hogy a sok felnőtt hiányzó miatt került fel ennyi U19-es és fiatalabb korú az első csapathoz, de az igazság az, hogy már jóval korábban, a sikeres nyári felkészülési időszak után szeptember óta heti rendszerességgel vesznek részt Michael Boris edzésein tehetségeink. És az, hogy állandóan vagy akár pár alkalommal lehetőséget kapnak a csapatban vagy a keretben, a mi munkánkat is dicséri, amit sikernek könyvelek el.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-27 12:00 Debrecen-Pallag, Debreceni Labdarúgó Akadémia Edzőközpont

DVSC U14

VS

MTK U14

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok